Ouders van prematuren

Missie

De idee van “ouders van prematuren” is ontstaan vanuit het gevoel dat ouders van een prematuur een klankbord nodig hebben. Zij hebben heel wat zaken niet kunnen beleven en gaan door een rouwproces. Aanvaarding van de vroeggeboorte heeft tijd nodig. Mensen zoeken lotgenoten om ervaringen en emoties uit te wisselen. Mensen die geen vroeggeboorte hebben meegemaakt, kunnen zich moeilijk of niet inleven in wat dit doet met jou als persoon.

Het doel van de praatgroep is om ouders van te vroeg geboren kinderen bij elkaar te brengen. De groep ouders is zeer divers: ouders van extreem-prematuren die maanden op neonatologie verbleven tot ouders die slechts enkele dagen op neonatologie hebben verbleven. Ouders die op voorhand wisten dat ze op neo terecht zouden komen (omwille van een meerling bijvoorbeeld) tot ouders die geen idee hebben wat hen overkomt. Ouders van kindjes die het halen, ouders van kinderen die er een handicap aan overhouden en ouders van kindjes die sterven.

Alle ouders hebben hun verhaal en elk verhaal is zo bijzonder en apart. En toch is het nodig om dit thema meer bespreekbaar te maken, in de eerste plaats voor de ouders die er mee te maken krijgen, maar ook voor hun omgeving. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis zo'n vroeggeboorte. Daarom bieden we actieve vormingen aan, afgewisseld met praatavonden rond verschillende thema’s. Zo is er voor ieder wat wils. Tijdens de vormingen is er soms ook de mogelijkheid voor familie, vrienden en professionelen om deel te nemen.

Naast deze praatavonden hebben we ook de ambitie om je heel wat info te doen vergaren zonder dat je het ganse web moet afzoeken over bepaalde thema’s. Deze website zal blijven groeien.